dinsdag 6 juli 2010

Discussie geopend op professionele weblog HR Professionals: "Hoe krijg je je medewerkers in beweging".


http://weblog.hrprofessionals.nl/weblog_hr_professionals/hoe_krijg_je_je_medewerkers_in_beweging.htm

l213 deelnemers, 128565 keer bekeken. Start nieuwe discussie

Hoe krijg je je medewerkers in beweging?

Een van de meest genoemde leervragen in management trainingen is de vraag hoe de manager zijn medewerkers in beweging kan krijgen, bijvoorbeeld om zich meer ondernemend op te stellen. Met de beste intenties willen managers van alles doen: hun mensen motiveren, iets voor hen bedenken, instrumenten inzetten, hen naar een cursus sturen, hen overtuigen van het belang van ander gedrag. Vaak hebben hun pogingen echter een averechts effect. Hoe harder ze duwen hoe minder beweging er lijkt te zijn.


Motiveren werkt averechts
De genoemde pogingen van managers om hun mensen te motiveren gaan voorbij aan een reeds aanwezige, intrinsieke motivatie van mensen. Managers hebben vanuit hun functie meestal meer oog voor wat er niet is (en er dus moet komen) dan voor wat er al is. Door mensen te willen motiveren spreken ze de medewerker niet aan op wat er al is. Het is eigenlijk een ontkenning van het feit dat mensen (al) in beweging zijn. Dat raakt medewerkers in hun ziel. Ze voelen zich niet gezien als de mens die zij zijn. Niet alleen wordt hun innerlijke talent niet aangesproken, de medewerker haakt ook innerlijk af als hij niet erkend wordt. De manager moet almaar harder werken en de medewerker wordt almaar meer een volger.


printen - mail door - waardering: (0)12345


Reacties


Door: Henk Ritmeester - 01-07-2010 01:24

Intrigerend stukje…met name omdat ik eigenlijk nog niet zo goed weet waar je met je stelling naar toe wilt of wat je wilt bereiken. Oftewel, kan je je bijdrage wat meer 'inkleuren'?


Ik herken je stelling als één van de zaken waar het veelbesproken Nieuwe Werken tegen aanloopt; zowel als bedreiging voor die vorm van werken als als kans om op managementvlak broodnodige verandering door te voeren. Van wantrouwen naar vertrouwen.

Groet!


HenkR

Door Rian Bolt-Lavrijssen - 30-06-2010 00:20 - Topic: Weblog HR Professionals